Till senaste kommentaren

Varför kan inte arbetsgivaren anställa mig på en fast tjänst direkt när jag är klar med min examen?

Hej!

jag är klar med min examen och har tackat ja till ett jobb som lärare på en grundskola. Rektorn säger att de inte kan ge mig en fast tjänst förrän jag får min legitimation. Stämmer det?

Med vänlig hälsning
Marcus

Marcus

Kommentarer

 • Hej Marcus och tack för din fråga!

  Om du är nyutexaminerad lärare och väntar på att Skolverket ska handlägga din lärarlegitimation är det ändå inget hinder från att söka tillsvidareanställning. Tillsvidareanställning är detsamma som "fast" anställning. Du kan dock inte få en tillsvidareanställning förrän du har fått din legitimation.

  Om arbetsgivaren vill anställa dig skriver ni ett avtal om en tidsbegränsad anställning, med hänvisning till Skollagens krav på legitimation. Det kan vara bra att redan då skriva att tjänsten ska övergå till tillsvidareanställning när du fått din legitimation.
  När du har fått din legitimation kan anställningen då övergå till tillsvidareanställning. Tänk på att du då ska få ett nytt anställningsavtal. Det är också en möjlighet för dig att begära ett nytt lönesamtal.

  Det brukar uppstå många frågor och funderingar i samband med att nya lärare ska skriva på sitt första anställningskontrakt. Det är alltid bra att stämma av med oss INNAN du skriver under kontraktet. Ring oss gärna, om du har fler frågor, så får du prata med en av våra kunniga fackliga rådgivare på telefonnummer 077-515 05 00.

  Vänliga hälsningar
  Miriam

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.