Till senaste kommentaren

Varför är avtalet sifferlöst?

Hej,
Varför är avtalet sifferlöst, vilket innebär att löneökningen är beroende av kommunernas ekonomi?
Hälsning Pernilla

Pernilla

Kommentarer

 • Hej Pernilla!
  När det är större efterfrågan på lärare än tillgång, har vi större nytta av att inte ha en siffra som kan vara hämmande på löneutvecklingen.
  Om och när villkoren för lärare blir så bra att förhållandet vänder, att tillgången på lärare är större än efterfrågan, måste vi ha en siffra som garanterar löneökningstakten.

  Hoppas det var svar på din fråga, ring oss gärna om du inte får kontakt med ditt lokala ombud.
  Vänliga hälsningar
  Miriam
 • På min arbetsplats får vi som redan har anställning acceptera löneökningar på 1,7% - 1,9%. Mindre än hälften av det s.k. märket. Då ställer man sig frågan: Är det verkligen bättre med sifferlösa avtal?? Ni lägger hela ansvaret på de anställda (medlemmarna) att förhandla upp till rimliga nivåer. Jag trodde vi betalade medlemsavgift för att bl.a bli hjälpta i löneförhandlingar (inte minst centrala förhandlingar) och inte bara ge arbetsgivaren fritt spelrum!?
  Ola
 • Hej Ola, tack för ditt meddelande!

  Den budget som i stor utsträckning styr arbetsgivarens tankar kring vilka löneökningar som går att göra är tagna redan i höstas. Normalt är det senare i processen svårt att göra så mycket åt den kollektiva nivån. Den här gången hamnar ju märket på en helt annan nivå så vi kommer att behöva föra resonemang om hur detta ska hanteras när många arbetsgivare har valt att höja lönerna med kanske bara en eller två procent också på kollektiv nivå. Vi kommer att kommunicera om detta under dagen men det har mindre med medlemmens fråga att göra.

  För den enskilde medlemmenen tänker jag att det beror på många saker. Är översynen avslutad i kommunen? Finns det något föreningen kan ta upp i avstämningen om den återstår? Har medlemmen förstått men håller inte med. Eller har medlemmen inte förstått och behöver ett lönesamtal till, kanske med stöd av ett ombud för att få utrett vad det är de har olika åsikter om och hur medlemmen ska kunna få den lön den anser sig värd/vilja uppnå?

  Någon formell rätt att förhandla vidare utifrån löneöversynen finns inte för den enskilde medlemmen, inte heller lönesamtalet är en förhandling i formell mening. Men medlemmen kan när som helst ta upp ett samtal om lönen i syfte att förhandla upp den eftersom enskilda överenskommelser får göras. Även då behöver förstås också arbetsgivaren tycka att lönen ska höjas för att en överenskommelse ska bli av.

  Här kan du läsa mer om avtalsrörelsen och löneförhandling: https://www.vilarare.se/nyheter/loneavtal/facket-kravs-miljarder-for-att-sakra-lararlonerna/

  Vänligen, Jessica.
  Jessica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.