Till senaste kommentaren

Måste jag ge medicin till barn i förskolan?

Hej,
Jag jobbar på en förskolan och nu säger min arbetsgivare att jag måste ge medicin till ett av barnen, men känner mig osäker, måste jag verkligen ge medicin? ingår detta verkligen i mina arbetsuppgifter?
Tacksam för svar.
Sofia

Kommentarer

 • Hej Sofia,

  Tack för din fråga.

  Barn och elever kan behöva hjälp att ta sin medicin eller ha behov av annan hjälp som ingår i egenvård. Om du som lärare i förskola, skola eller fritidshem ska ge medicin eller inte beror på hur saken klassas.

  Bedöms det som sjukvård måste en legitimerad yrkesutövare, det vill säga läkare eller sjuksköterska göra det. Är det fråga om så kallad egenvård måste det göras en bedömning i varje enskild situation. Det som ska bedömas är om uppgifterna kan skötas säkert för barnen och läraren, om de som ska utföra arbetsuppgiften har tillräckliga kunskaper och om uppgiften över huvud taget omfattas av lärarens arbetsskyldighet.

  Om det bedöms att läraren ska utföra egenvård så ska det finnas tydliga rutiner på arbetsplatsen vad som gäller i den enskilda situationen och för det enskilda barnet.

  Se bifogad länk för mer information kring sjukvård och egenvård i skolan

  Är du osäker, eller oense med din arbetsgivare, om något i frågan om egenvård i skolan bör du så fort som möjligt kontakta din förening, för att få råd och hjälp.

  Hoppas svaret är dig till hjälp.
  Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.