Kan jag som gravid tvingas gå hem?

Hej,
Jag är gravid och räknas till en riskgrupp redan från vecka 20.
Jag vet att det finns en förhöjd risk att föda för tidigt om jag blir smittad av covid-19. Men jag känner mig ändå trygg med att gå till arbetet om jag har munskydd och visir.
Trots det vill min arbetsgivare förbjuda mig att jobba. Kan min arbetsgivare verkligen göra så? Det är ju ändå jag som tar risken!!

Sanna

Kommentarer

 • Hej Sanna,
  Ja, arbetsgivaren kan förbjuda dig att arbeta, men bara om beslutet är väl övervägt.

  1. Det grundläggande arbetet med att bedöma risken för smitta på arbetsplatsen ha gjorts.
  2. Arbetsgivaren ska ha undersökt olika alternativ för att säkra arbetsmiljön, till exempel om den gravida kan erbjudas hemarbete, eller omplacering till annat arbete.
  Skyldigheten att omplacera gäller hela arbetsgivarens verksamhet. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att pröva frågan om omplacering löpande under graviditeten. Det räcker alltså inte att i vecka 20 konstatera att det finns en förhöjd risk, och sedan skicka hem en gravid medarbetare.

  Socialstyrelsen har en lista på diagnoser som har en förhöjd risk för allvarlig sjukdom vid covid-19 smitta och dit hör graviditet från och med vecka 20. Gravida som förbjuds att arbeta kan ansöka om graviditetspenning. Om hemarbete är möjligt går det att ansöka om graviditetspenning på deltid, till exempel på 25,50 eller 75 procent.

  Sammanfattningsvis har arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar, och här ingår att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. Om inte det inte går att säkra arbetsmiljön, och arbetsgivaren bedömer att det inte finns säkert arbete att erbjuda, måste arbetstagaren följa instruktionerna. Det kan innebära ett förbud mot att arbeta.

  Tag hjälp av ditt skyddsombud i dialogen med arbetsgivaren.

  Hoppas att det var svar på din fråga och stort lycka till.
  Miriam

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.