Till senaste kommentaren

Är det lagstadgat att ha APT och utvecklingssamtal på arbetsplatsen?

Hej!
Vi är en skola som inte har haft lärar-utvecklingssamtal med vår arbetsledare på två år, vi saknar även APT.
Är det lagstadgat eller bara rekommendationer att ha sådana på arbetsplatsen!
/Lena

Lena

Kommentarer

 • Hej Lena!
  Det är inte lagstadgat men väl reglerat i kollektivavtal.
  Frågan är om din arbetsplats har kollektivavtal?

  Arbetsmiljölagen och dess krav på systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) innehåller bland annat att anställda ska kunna ha inflytande på sin arbetssituation.
  I kollektivavtal regleras detta oftast i form av APT.
  Medarbetarsamtal och lönesamtal är också knutna till kollektivavtal - oftast i löneavtalen.

  Vill du fördjupa diskussionen kring vad som gäller just för din arbetsplats rekommenderar jag dig att ta kontakt med ditt lokala ombud eller ringa oss på Sveriges Lärare nummer 077- 515 05 00

  Vänligen,
  Miriam
 • Hej!
  Vi är en kommunal skola. Har frågor kring APT och andra arbetsmiljöfrågor. Kan en rektor skjuta upp APT:n hur länge som helst? Vår bokas in men blir sen återkallad flertalet gånger. Vi har inte haft någon sedan terminsstarten i augusti i år. Jag undrar också om APT bara kan innehålla information och ingen dialog?

  Hälsning Annelie
  Annelie
 • Hej Annelie,
  Tack för ditt meddelande!

  De flesta huvudmän har ett samverkansavtal där APT beskrivs och där det finns instruktioner. Använd i så fall dessa. Om huvudmännen inte har samverkansavtal gäller MBL där APT inte finns som en del i regelverket.

  På arbetsplatsträffarna diskuteras förhållandet arbetsgivare – arbetstagare. Medarbetarna ska bli delaktiga och få en möjligheter att uttrycka sina åsikter kring aktuella verksamhetsfrågor och kommande beslut. De ska också vara medvetna om att de kan lyfta egna frågor på APT.

  Ta gärna stöd av ditt lokala ombud i Sveriges Lärare för att se över eventuella lokala avtal. Du hittar kontaktuppgifter både till ditt lokala ombud och våra fackliga rådgivare på vår hemsida.

  Hoppas det var svar på din fråga,

  Vänligen
  Miriam
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.