Kan jag kräva en rehabiliteringsplan?

Hej,
Jag har var långtidssjukskriven för utmattningssyndrom vid tre tillfällen under de senaste åren. Under vårterminen 2022 började jag långsamt arbeta allt mer och bad vid upprepade tillfällen om att en rehabiliteringsplan skulle upprättas. Det skedde inte. Jag arbetar som speciallärare och under hösten har jag varit tvungen att vikariera vid flera tillfällen. Jag har pratat med min rektor om att jag upplever hög stress i samband med att vikariera.

En av mina kollegor har nu berättat att hon gjort en överenskommelse om att inte behöva vikariera efter sin stressrelaterat sjukskrivning
Vad kan göra för att slippa bli långvarigt sjuk igen?
Mvh Inger
Inger

Kommentarer

 • Hej Inger,
  tack för ditt meddelande!

  Arbetsgivaren har ett arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvar för dig som anställd.
  Läs gärna mer vad du har rättigheter kring din rehabilitering och samt hur man förebygger ohälsa på arbetsplatsen.


  Ta gärna stöd av skyddsombud i dialog med arbetsgivaren. Är du medlem i Sveriges Lärare kan du också ta hjälp av ditt arbetsplatsombud eller din lokala förening.

  Lycka till och hoppas att det löser sig för dig!


  Karin
 • Hej!
  En kollega har varit sjukskriven 25% och blev häromdagen sjukskriven 50% från och med måndag 27 november. Rektor har inte gett besked om hur måndagen och tiden framöver kommer att se ut. Om kollegan inte får lektioner eller klasser bortplockade kommer hen att jobba mer än 50% åtminstone så länge rektor inte gett besked om en lösning. Frågan är vad jag som ombud kan göra?
  Per
 • Hej Per, tack för ditt meddelande!

  Som medlem eller ombud i Sveriges lärare så får du rådgivning genom att kontakta oss här.

  Vänligen,
  Jessica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.