Till senaste kommentaren

Hur ska jag bäst ta ut intjänade semesterdagar vid uppsägning?

Hej,
Jag undrar vilket som är fördelaktigast för mig...
Att ta ut semesterdagar i form av pengar (skatt på skatt) eller att korta ner mina kvarvarande uppsägningsdagar (3 månader) med att ta ut semesterdagarna under uppsägningstiden.

På min spec står det att jag har 10 dagar sparade netto semesterdagar 25
År1) 5 dagar
År2) 5 dagar

Mvh Ronnie

Ronnie

Kommentarer

 • Hej Ronnie,

  Tack för ditt meddelande!

  Bra att du har koll på antal intjänade semesterdagar utifrån din nyuppkomna situation, så att du inte blir återbetalningsskyldig vid avslut av anställning.

  Dubbelkolla gärna dessa uppgifter om du inte redan har gjort det, med din Löne-/HR-handläggare så uppgifterna stämmer och inte baseras på att du är i tjänst året ut.

  Du kan inte kräva att få korta ner din uppsägningstid genom att ta ut semester, utan arbetsgivaren kan kräva att du är i tjänst under uppsägningstiden. Däremot kan du ställa frågan.

  Om du inte kan ta ut semester under uppsägningstiden brukar arbetsgivaren betala ut semestern i en klumpsumma vid avslut av anställningen och då precis som du skriver, kan Skatteverket beroende av summan, eventuellt dra av skatt ifrån en högre skattetabell.

  Vänligen
  Miriam
 • Hej!
  Jag jobbar som matematiklärare i grundskola 7-9 sedan augusti 2022 . Jag har lärarlegitimation på matematik. Avtalet är begränsad tid till och med juni 2023. Rektorn vägrade att skriva fast anställning till mig nu och hen sa att skolan behöver inte tyvärr matte lärare längre och hen ska ordna undervisning med skol personalen( annan matte lärare i skolan). Jag undrar om jag här rätt för fast anställning eftersom jag jobbade hela läsåret. Finns något som ni kan hjälpa med.
  Hälsningar
  Bea
 • Hej Bea, tack för ditt meddelande!

  Om du är medlem i Sveriges lärarekan du kontakta oss här för vidare rådgivning: Kontakta Sveriges Lärare (sverigeslarare.se)

  Vänligen, Jessica.
  Jessica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.