Är jag skyldig att vikariera?

Hej,
Jag jobbar som speciallärare på en kommunal skola. Ibland när klasslärare saknas i någon klass och administration hittar ingen vikarie blir man tillsagd att man ska gå in och vikariera i denna klassen. Då kan man inte göra sitt jobb somspeciallärare och släppa insatser för den dagen. Min fråga är, kan ledningen tvinga mig att vikariera? Och har jag rätt att säga nej till att vikariera?
Reda

Kommentarer

 • Hej Reda,

  tack för ditt meddelande!

  Din arbetsgivare förfogar över din reglerade arbetstid. Du kan alltså inte neka till att vikariera om din arbetsgivare beordrar dig.
  Däremot behöver ni komma överens om vad som händer med det arbete du skulle ha utfört under tiden du vikarierar. Utgångspunkten är att de uppdrag du har inför året tar hela din ordinarie arbetstid i anspråk - inte mer, inte mindre!
  Om inte vikariatet är en del av dina planerade arbetsuppgifter, om inte andra arbetsuppgifter tas bort och om du inte bedömer att du ändå hinner utföra dina uppdrag på ordinarie reglerad arbetstid är det dags att diskutera övertid.

  Blir du beordrad att vikariera utöver din ordinarie arbetstid, innebär det förstås övertidsarbete eller förskjuten arbetstid, beroende på vad ditt avtal säger.

  Om din arbetsgivare beordrar dig att arbeta övertid (tid utöver ditt ordinarie arbetstidsschema) är du skyldig att göra det. Du ska dock ha särskild ersättning för det, enligt avtal.

  Läs gärna mer på vår hemsida om frågor kring exempelvis; vem sköter mitt jobb när jag är frånvarande.

  Hoppas att det var svar på din fråga
  Vänligen,

  Karin
 • Vad betyder grundtjänstgöring.? Jag jobbar 87,5% och har en 100%tjänst i botten . (12.5% off)
  Marie Skoglund
 • Hej Marie,
  tack för ditt meddelande.
  Detta är ett öppet forum för frågor av generell karaktär.
  Vi kan inte svara på individuella frågor eftersom vi saknar relevant information som rör din anställning så som kollektivavtal m fl.
  För att få hjälp med ditt ärende behöver du kontakta oss genom att ställa din fråga i vårt kontaktformulär i inloggat läge.
  Vill du ha personlig service eller saknar BankId är du självklart välkommen att ringa oss på telefon 077- 515 05 00.
  Vänligen,

  Ina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.